20/6/08

ΟΙ ΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΙΕΣ

Κανένας ελεύθερος και μη συμβιβασμένος άνθρωπος δεν μπορεί να είναι χαρούμενος με την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως, βλέποντας και κυρίως ζώντας το φιλελεύθερο κατήφορο του «πολιτισμένου» Δυτικού Κόσμου και την ολοφάνερη, αλλά εύκολα εξηγήσιμη, απαξίωση και αδυναμία των αριστερών κομμάτων να προσφέρουν μία εναλλακτική λύση σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, που είναι εντυπωσιακά ανεπτυγμένες τεχνολογικά, αλλά εντυπωσιακά πρωτόγονες πολιτικά. Το βάρος και η ευθύνη για το σταμάτημα της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής επέλασης πέφτει αναπόφευκτα πάνω στις οργανώσεις των απλών πολιτών, στις αγωνιστικές κινηματικές και ακτιβιστικές δράσεις, που καλούνται να ενημερώσουν, να αφυπνίσουν και να δραστηριοποιήσουν τους πολίτες.

Και αυτά τα λόγια θα μπορούσαν εύκολα να εκληφθούν ως η γνωστή αριστερού τύπου ρητορεία, εάν δεν συνοδεύονταν από κάτι ουσιαστικό. Και αυτό είναι η δέσμευση που αναλάβαμε. Η δέσμευση να συμβάλλουμε στη συνεργασία δύο αυτόνομων, λαϊκών, αυτοοργανωτικών, πολιτικών, ακτιβιστικών δικτύων, του Ζ και της Βαβυλωνίας. Δίκτυα που χαρακτηρίζονται από την αγωνιστικότητά τους, την εμμονή στο πνεύμα αντίστασης, τη σαφή και αυθεντική πολιτική τοποθέτηση και την πίστη στην άμεση δημοκρατία και στην πραγματική συμμετοχική κοινωνία των πολιτών. Είναι μία δέσμευση που έχει ως πρωταρχικό σκοπό την αντικειμενική ενημέρωση για το τι συμβαίνει σήμερα στον πλανήτη και γιατί συμβαίνει, αλλά κυρίως είναι μία διαδικασία εκπαίδευσης για όλους μας, τόσο για εμάς που έχουμε την ευθύνη της έκδοσης, όσο και για τους αναγνώστες στους οποίους απευθυνόμαστε.

Ενδεχομένως να προκαλεί έκπληξη σε αρκετούς το γεγονός ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν δίκτυα με έντονη πολιτική και ακτιβιστική δραστηριότητα, όπως το Ζ, τα οποία ανήκουν στο χώρο του αυθεντικού αναρχισμού. Όμως δεν θα έπρεπε να εκπλήσσεται κάποιος. Είναι λογικό τα ΜΜΕ να μην ασχολούνται με αυτές τις δράσεις και τα κινήματα. Είναι απόλυτα λογικό να θέλουν να κρύψουν την έντονη αντίδραση και αντίθεση στο σύγχρονο τρόπο ζωής και πολιτικής σκέψης (ή στην έλλειψή της), όπως αυτή εκφράζεται από πολλούς έξυπνους, δραστήριους και κυρίως ασυμβίβαστους ανθρώπους ακόμα και μέσα στην υπερδύναμη. Ο Χάουαρντ Ζιν, ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Μάικλ Άλμπερτ, ο ηθοποιός Σων Πεν ή ακόμα και ο αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου είναι μερικά από τα ονόματα που δραστηριοποιούνται στα δίκτυα αυτά. Ο Σων Πεν είναι ίσως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο γνωστός και ταλαντούχος ηθοποιός είναι υποστηρικτής του αναρχικού κινήματος με έντονη πολιτική δράση και, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με έντονη δράση εναντίον της κυβέρνησης Μπους. Όμως, από τα ΜΜΕ παρουσιάζεται ως ο «αντάρτης», ο «ιδιότροπος» καλλιτέχνης, το «κακό παιδί» του Χόλυγουντ, ενώ επιμελώς αγνοούνται οι θέσεις του στις αναφορές τους.

Και φυσικά υπάρχουν οι εκατοντάδες χιλιάδες άσημοι και αφανείς ακτιβιστές, σαν εμάς που δίνουμε το δικό μας αγώνα με όποια μέσα διαθέτουμε. Είμαστε εμείς που ακριβώς λόγω της έλλειψης οργανωμένου πλαισίου δράσης δεν υπάρχουμε για τα ΜΜΕ και για το σύγχρονο Δυτικό πολιτικό τρόπο σκέψης. Είμαστε αιρετικές πολιτικές σκιές που η φωνή μας δεν πρέπει να ακουστεί, γιατί θα μολύνει την καταδικασμένη, έτσι κι αλλιώς, σε πνευματικό θάνατο κοινωνία τους. Γι’ αυτό, λοιπόν, δεν πρέπει να εκπλήσσεται κάποιος που υπάρχουν ακόμα και Έλληνες στις ΗΠΑ που έχουν αυτή την ιδεολογική τοποθέτηση, που διαβάζουν και ενημερώνονται από τη Βαβυλωνία και τα άλλα μέσα της «εναλλακτικής ενημέρωσης» για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

Άνθρωποι που εκτιμούν τη Βαβυλωνία, διότι με το γνήσιο και ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, αποτελεί μία φωτεινή εστία αντιεξουσιαστικού αγώνα, μία εξαιρετικά ποιοτική προσπάθεια αντικειμενικής ενημέρωσης και σχολιασμού των γεγονότων, μία προσπάθεια να μετατραπεί ο ανατρεπτικός λόγος σε απελευθερωτική πράξη.

Από τι, όμως, χρειάζεται να ελευθερωθεί ο άνθρωπος και τι είναι ελευθερία; Την απάντηση για τα δικά μας όνειρα και τις δικές μας προσδοκίες, για το τι είναι «ελευθερία», τη δίνει με ξεχωριστό τρόπο ο ιστορικός αναρχικός Ρούντολφ Γκουερίν σε ένα αγαπημένο κείμενο που παρουσιάζεται στο δοκίμιο του Νόαμ Τσόμσκι, Σημειώσεις για τον Αναρχισμό:
«Για τον αναρχικό, η ελευθερία δεν είναι μία αφηρημένη φιλοσοφική έννοια, αλλά μία ζωτικής σημασίας και απόλυτα εφικτή δυνατότητα κάθε ανθρώπου να αναπτύξει όλες τις δυνάμεις, ιδιότητες και προτερήματα που του έδωσε η φύση με σκοπό το συνολικό όφελος της κοινωνίας. Όσο λιγότερο αυτή η ανάπτυξη των φυσικών ιδιοτήτων επηρεάζεται από εκκλησιαστική ή πολιτική κηδεμονία, τόσο περισσότερο αποτελεσματική και αρμονική θα γίνει η ανθρώπινη προσωπικότητα και τόσο περισσότερο θα αποτελεί το μέτρο της πνευματικής καλλιέργειας της κοινωνίας της οποίας αποτελεί μέρος.»

Αυτή είναι η ελευθερία την οποία εμείς αναζητούμε, και για την οποία ο Μιχαήλ Μπακούνιν τονίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με την ψευδαίσθηση ελευθερίας που προσφέρουν τα κράτη και ο φιλελευθερισμός: «Είμαι ένας φανατικός εραστής της ελευθερίας, την οποία και θεωρώ ως τη μοναδική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και άνθηση του πνεύματος, της αξιοπρέπειας και της ανθρώπινης ευτυχίας. Όχι την τυπική ελευθερία που εκχωρεί και ρυθμίζει το κάθε κράτος –ένα αιώνιο ψέμα – η οποία τελικά στην πραγματικότητα δεν αντιπροσωπεύει τίποτα άλλο από το προνόμιο ορισμένων που κερδήθηκε πάνω στην σκλαβιά των υπολοίπων. Δεν είναι ελευθερία η εξατομικευμένη, εγωιστική, άθλια και ψευδεπίγραφη ελευθερία των φιλελευθέρων και της μπουρζουαζίας. Η πραγματική ελευθερία είναι αυτή που συνίσταται στην πλήρη ανάπτυξη των υλικών, πνευματικών και ηθικών δυνάμεων που βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση σε κάθε άνθρωπο· αυτή που δεν αναγνωρίζει κανένα περιορισμό, εκτός από τα όρια που καθορίζονται από τους νόμους της φύσης».

Για τους λόγους αυτούς και με ιδιαίτερη χαρά, ανιδιοτελώς και με μόνο κέρδος τη χαρά της ενημέρωσης που θέλουμε να προσφέρουμε στους εαυτούς μας και στους αναγνώστες, αναλάβαμε την ελληνική έκδοση του Ζ magazine σε συνεργασία με την αγωνιστική εφημερίδα Βαβυλωνία. Όπως, επίσης, και με ιδιαίτερη χαρά και για την ενημέρωση του παγκόσμιου αναγνωστικού κοινού του δικτύου Ζ θα προχωρήσουμε στη μετάφραση ελληνικών άρθρων από τη Βαβυλωνία στα Αγγλικά, τα οποία και θα εμφανίζονται στο Ζ. Διότι το πρόβλημα έλλειψης αντικειμενικής ενημέρωσης είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Διότι τα πραγματικά προβλήματα και οι καθημερινοί αγώνες του έλληνα πολίτη δεν γίνονται ευρύτερα γνωστά. Διότι έχουμε την υποχρέωση να δείξουμε ότι στην Ελλάδα ο αντιεξουσιαστικός αγώνας δεν είναι μόνο ρητορεία, αλλά υπάρχουν οι διανοούμενοι και οι εστίες εκείνες που με σοβαρότητα και επιμονή αντιστέκονται στο ρεύμα της εποχής.
Ταυτόχρονα, ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουμε στην προσπάθεια να έρθουν σε επαφή ακτιβιστές από όλο τον κόσμο, να ενωθούν τα δίκτυα και οι αγώνες τους, ώστε να δημιουργηθεί η παγκοσμιοποίηση που εμείς ονειρευόμαστε. Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη του κοινού στόχου, για την αποκατάσταση της αλληλεγγύης και των χαμένων κοινωνικών δεσμών μεταξύ των ανθρώπων, για την εξάλειψη του βάρβαρου ανταγωνισμού και της εκμετάλλευσης που χαρακτηρίζει τον καπιταλιστικό τρόπο ζωής.

Για την κοινωνία των πολιτών, μακριά από σύνορα και νόμους, μακριά από αγορές, χρηματιστήρια και οικονομικές επίπλαστες ενώσεις των λαών.

Βοστώνη, Ιούλιος 2008
Νίκος Στυλόπουλος
Ελπίδα Σαμαράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες